20101128

Συναυλία της Ορχήστρας Νέων Παλαιστίνης στο Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή

Μουσική πέρα από σύνορα για τη ζωή, την ελευθερία και την ελπίδα θα προσφέρει η Ορχήστρα Νέων Παλαιστίνης σε μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό Λαό...
Η Ορχήστρα Νέων Παλαιστίνης υπό την μπαγκέτα της βραβευμένης Βρετανίδας μαέστρου Σον Έντουαρντς έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με ήχους κλασικούς, τζαζ και με σύγχρονες, πρωτοποριακές αραβικές συνθέσεις, αλλά και τραγούδια με παραδοσιακά όργανα της Ανατολής.

«Για εμάς η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία γιατί γίνεται με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό. Θεωρούμε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική εκδήλωση του παλαιστινιακού λαού η παρουσία της Ορχήστρας Νέων Παλαιστίνης στην Ελλάδα» επισήμανε ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής.

«Πρόκειται για νέους μουσικούς που έρχονται από όλα τα μέρη της Παλαιστίνης, αλλά και παιδιά Παλαιστίνιων της Διασποράς. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, η φιλοξενία της οποίας ήταν πάντοτε θερμότατη για το λαό μας» ανέφερε ο κ. Γκαζάλε.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «αυτή η εκδήλωση διοργανώνεται ως ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης στην Ελλάδα» και προσέθεσε ότι «είναι η μεγαλύτερη τιμή για κάθε Παλαιστίνιο που ζει στην Ελλάδα, αλλά και για όλο τον παλαιστινιακό λαό το γεγονός ότι θα παρευρεθεί στη συναυλία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας».

«Σήμερα έχουμε μία ορχήστρα, αύριο ένα κράτος»

«Σήμερα έχουμε μία ορχήστρα αύριο ένα κράτος. Γιατί ένα κράτος δεν οικοδομείται μόνο από πέτρες, αλλά οικοδομείται και από τον πολιτισμό, από την κουλτούρα, από την ανάπτυξη των νέων της χώρας αυτής» τόνισε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ωδείου της Παλαιστίνης Έντουαρντ Σαΐντ, Σουχάιλ Χούρι, προσθέτοντας πως θεωρούν την ορχήστρα αυτή ως ένα πυλώνα που θα βοηθήσει στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Επιπλέον, επισήμανε πως η Εθνική Ακαδημία Μουσικής Έντουαρντ Σαΐντ δημιούργησε αυτήν την ορχήστρα πριν από περίπου έξι έτη και ως αποστολή της έχει αναλάβει να μπορέσει να φέρει σε κάθε παλαιστινιακό σπίτι τη μουσική.

«Αυτή είναι η αποστολή μας, γι' αυτό συνεχώς εξαπλωνόμαστε, δημιουργούμε παραρτήματα και προσπαθούμε να διδάξουμε στους νέους μας τη μουσική. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια μουσική παιδεία και φανταστείτε ότι όλα αυτά γίνονται σε μια χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή και κάποια κομμάτια της είναι υπό κατάληψη» συνέχισε.

Ακόμη, τόνισε πως «η μέση ηλικία των μουσικών της Ορχήστρας είναι τα 18 έτη, με μικρότερο μουσικό ένα βιολονίστα που είναι μόλις δώδεκα ετών. Ενώ, μαζί με τα παιδιά αυτά από την Παλαιστίνη αλλά και από τη Διασπορά, θα συμμετέχουν και Άραβες και Έλληνες μουσικοί».

«Κάθε εμφάνιση μιας ορχήστρας νέων είναι για το Μέγαρο Μουσικής κάτι εξαιρετικά σημαντικό και ειδικά στην περίπτωση αυτή που φιλοξενεί την Ορχήστρα Νέων της Παλαιστίνης, ένα σύνολο το οποίο φέρει μαζί του πέραν της καθαρώς καλλιτεχνικής και μια βαρύνουσα συμβολική σημασία», ανέφερε από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Αθηνών, Νίκος Τσούχλος, για να προσθέσει πως «όταν μια κοινωνία επενδύει πολιτιστικά στη νεότητα, δεν μπορεί παρά να βγουν καλά πράγματα από την επένδυση αυτή».