20110423

Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ «ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟ»!

ΠΟΥΤΙΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΛΗΜΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΥΠΩΜΕΝΑ ΔΟΛΑΡΙΑ!!!
Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ «ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟ»!
ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΛΛΑΔΑ.
Ο πλανήτης βρίσκεται στο μεταίχμιο πολύ μεγάλων ανατροπών που θα διαμορφώσουν ένα νέο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό χάρτη. . Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για την ευρύτερη περιοχή μας, η οποία έχει μπει σε μια τροχιά μεγάλων πολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων, εντός των οποίων δυστυχώς η Ελλάδα χάνει διαρκώς έδαφος.Χαρακτηριστική των ραγδαίων αναδιαμορφώσεων σε πλανητικό επίπεδο είναι η...ιστορική καταγγελία του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν σε βάρος της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Β. Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για νομισματικό «χουλιγκανισμό»!
Ειδικότερα, με την ομιλία του στην Κάτω Βουλή της Ρωσίας, ο Πούτιν, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Βλέπουμε ότι δεν πάνε όλα καλά για τους φίλους μας στις ΗΠΑ. Κοιτάξτε το εμπορικό τους ισοζύγιο, το χρέος και τον προϋπολογισμό. Ανοίγουν τις μηχανές τυπώματος και πλημυρίζουν τον κόσμο με δολάρια!!!
«Εμείς», πρόσθεσε ο Β. Πούτιν, «δεν έχουμε την πολυτέλεια για τέτοιου είδους χουλιγκανισμό»!
Ο Β. Πούτιν τόνισε, επίσης, ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να βαθμολογήσει για πρώτη φορά με αρνητικές προοπτικές την οικονομία των ΗΠΑ «αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία»!
Ειδικότερα, τη στιγμή που το δημόσιο χρέος φτάνει το 100% του ΑΕΠ και οι ΗΠΑ ζουν τη δική τους κρίση χρέους, η S&P αναθεώρησε τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από σταθερές σε αρνητικές. Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με απειλές υποβάθμισης της χώρας από το ανώτατο επίπεδο ΑΑΑ που βρίσκεται σήμερα.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της S&P, το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, σταθερά από το 2009, όταν εκτινάχθηκε στο 11% του ΑΕΠ ενώ την περίοδο 2003 – 2008, βρισκόταν πάντα μεταξύ 2% και 5% επί του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλων από τις στήλες της Le Monde πως «υπάρχουν λόγοι να ανησυχούμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο, μεσοπρόθεσμα, για την μείωση του δημόσιου ελλείμματος».
Κατά τον Μπλανσάρ, παρ ότι η ομιλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την 13η Απριλίου ήταν στη σωστή κατεύθυνση, απομένει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Για τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, ο διάλογος ανάμεσα στα δύο κόμματα (Ρεπουμπλικανικό και Δημοκρατικό) ο οποίος ολοκληρώθηκε την 8η Απριλίου για την περιστολή των δημοσίων δαπανών κατά 39 δισεκατομμύρια ευρώ (27 δισεκατομμύρια ευρώ) δεν επαρκούν. Το ιδεολογικό χάσμα είναι πελώριο μεταξύ των δημοκρατικών και των ρεπουμπλικάνων όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος, πρόσθεσε.
Έγκυροι οικονομικοί αναλυτές σημείωναν στην «Ίσκρα» ότι είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να κρατούν τα παγκόσμια σκήπτρα τυπώνοντας απλώς ακατάσχετα δολάρια για να καλύπτουν τα διευρυνόμενα πρωτοφανή ελλείμματα τους αλλά και το διογκωμένο δημόσιο χρέος τους.
Πολύ περισσότερο είναι αδύνατον να συνεχίζουν αυτήν την ληστρική πολιτική όταν χάνουν ραγδαία έδαφος και ως ηγετική στρατιωτική δύναμη.
Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι και ο νέος πόλεμος των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και προθύμων στη Λιβύη, μετά τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν εξελίσσεται σε βάλτο, αν όχι σε «Βατρελώ», γι’ αυτούς που τον εξαπέλυσαν.
Οι ΗΠΑ αδυνατούν να διασφαλίσουν έστω και για τα μάτια του κόσμου στρατιωτική νίκη, ενώ το ΝΑΤΟ ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί!
Οι ΗΠΑ, για πολλούς και έγκυρους αναλυτές, με τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα τους, ακολουθούν, μετά και την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s, το δρόμο, περίπου, που άνοιξε η Ελλάδα!
Στρατιωτικά, επίσης, οι σημερινές ΗΠΑ προσομοιάζουν με τη Ρωμαϊκή ή ακόμα με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στη δύση τους, αν όχι και στην παρακμή τους!
Ίδια εικόνα, από μια άλλη σκοπιά δίνει η ΕΕ και ειδικότερα η ευρωζώνη. Η ΕΕ αντιμετωπίζει φαινόμενα αποσύνθεσης και η ευρωζώνη διάλυσης.
Η κατάρρευση της ευρωπεριφέρειας, η οικονομική πόλωση πλούσιων και φτωχών στην ΕΕ εντός και εκτός ευρώ, οι ακροδεξιές τάσεις στον πλούσιο Βορρά και η μακρόχρονη στασιμότητα της ΕΕ, υποδηλώνουν αποδιαρθρωτικές εξελίξεις.
Μια νέα προοδευτική και σοσιαλιστική πρόταση στην ημερήσια διάταξη, μπορεί να αποδειχθεί η μόνη θετική και ελπιδοφόρα απάντηση σε μια πορεία καταστροφής στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αλλά και στην Ιαπωνία, που έχει ήδη ξεκινήσει!