20110816

Στα 6 δισ. έφτασε η... «Αγία Τριάδα».

Ο Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ έχει πει (και είχε δίκιο) ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δεν αντανακλούν την πραγματική οικονο­μία. Στην περίπτωσή μας, όμως, η κα­τάρρευση της αγοράς έχει επίπτωση στην ελληνική πραγματικότητα, την οποία τελικά φαίνεται πως αντανα­κλά. Και αυτό καθώς επηρεάζει δρα­στικά, όπως είδαμε , τις αποτιμήσεις των υπό εκ­ποίηση εταιρειών του Δημοσίου, άρα και το έσοδο που προκύπτει από την πώλησή τους...Μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου, οι περισσότερες μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις βρί­σκονται 35% - 50% χαμηλότερα. Την ίδια στιγμή, για τις μικρότερες εταιρεί­ες, ο εκμηδενισμός των κεφαλαιοποιήσεών τους μπορεί να δώσει αφορμή για λουκέτα ή περιορισμό «ζημιογό­νων» δραστηριοτήτων από τους επι­χειρηματίες, εάν συνδυαστεί και με την αναμενόμενη μείωση πωλήσεων που φέρνει σε πολλούς κλάδους ο αυξημένος ΦΠΑ.
Από την περασμένη Δευτέρα τα με­γάλα κρατικά μαγαζιά, όπως η...
ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ, βρίσκονται σε ιστορι­κά χαμηλά. Η ΔΕΗ έχασε σε μία μόνο εβδομάδα το 25% της αξίας της στο Χ.Α., ενώ στο έτος έχασε πάνω από 50%. Σήμερα λοιπόν η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει στα 1,3 δισ. ευρώ.

Στα 2 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ, με απώλειες 23% σε μία εβδομάδα (και 48% στο εξάμηνο), δεν έχει να προσφέρει πλέον τίποτε στο Δημόσιο. Και ο ΟΠΑΠ, όμως, έχοντας χάσει 20% την τελευταία εβδομάδα και 48% στο εξάμηνο, βλέπει την αξία του να έχει κατρακυλήσει στα 2,8 δισ.
Πριν από τρεις μήνες οι αυτοαπο­καλούμενοι αναλυτές των διαφόρων γραφείων Τύπου και των συστημάτων στήριξης των κυβερνητικών σχεδιασμών «προέβλεπαν» ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ, που τότε βρισκόταν στο όριο των 15 ευρώ, θα ανέβαινε στα 19 χά­ρη στη στήριξη από το Δημόσιο. Και επομένως η πώληση του κρατικού πα­κέτου του οργανισμού θα έφερνε κά­που 2 δισ. ευρώ, με την τιμή στα (λογι­κότερα) 18 ευρώ.
Ήταν η περίοδος που τα δημοσιεύ­ματα του «Π» (ότι κάτι τέτοιο δεν εί­ναι δυνατόν να συμβεί) θεωρούνταν υπερβολικά... Σήμερα, με την τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ κοντά στα 9 ευρώ, το πακέτο πωλείται έναντι μόλις 1 δισ. ευρώ...
Οικονομική αστοχία
Σήμερα, ένας ξένος, με λίγο περισ­σότερα από 6 δισ. (δηλαδή πολύ λιγό­τερα απ’ όσα είχαν δώσει οι Γερμανοί της Deutsche Telekom για το πρώτο πακέτο του ΟΤΕ) θα μπορούσε να πά­ρει εξ ολοκλήρου την τριάδα των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων. Και αυτό δείχνει όχι μόνο τη χρηματιστηριακή απαξίωση των ελληνικών ασημικών, αλλά κυρίως την οικονομι­κή αστοχία που θα έχει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία εν πολλοίς αποδίδεται στην εμπλοκή του κράτους στη λειτουργία των επιχειρή­σεων.
Παράδειγμα - το οποίο επικαλού­νται στελέχη της αγοράς - αποτελεί η ΔΕΗ, ύστερα κυρίως από τη «στήριξη» που έδωσαν στελέχη της κυβέρνησης στον συνδικαλιστικό μηχανισμό (τον οποίο συντηρεί η ίδια η επιχείρηση). Τι κι αν οι συνδικαλιστές άφησαν τη μι­σή Ελλάδα χωρίς ρεύμα, η κυβέρνηση – όπως λένε – πρακτικά τους επιβρά­βευσε.
Με αυτές τις τακτικές, όμως, οι επενδυτές (και μη νομίζετε ότι μέσα σε αυτούς δεν συγκαταλέγονται και οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι) έδειξαν την πρακτική αδιαφορία τους «τιμωρώ­ντας» χρηματιστηριακά την επιχείρη­ση με πτώση 47% μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο. Και ταυτοχρόνως θέτοντας το επιθυμητό γι’ αυτούς όριο της τιμής εξαγοράς των επιχειρήσεων, κάτι για το οποίο έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό...
Τώρα, πάντως, ακόμη και το 50% της ΔΕΗ να βγει στο σφυρί, δεν θα φέ­ρει στα ταμεία πάνω από 500 - 600 εκατομμύρια. Όσο για άλλα μικρότερα μαγαζιά, όπως η ΕΥΑΘ ή ο ΟΛΘ, η αξία τους έχει περιοριστεί στα όρια των με­ρικών δεκάδων εκατομμυρίων...
Τράπεζες – ενέργειαΜε τιμές στα 4 ευρώ για την Εθνική και στα 2 ευ­ρώ για τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες (Alpha, Eurobank), το Χρηματιστήριο δείχνει πως τα επόμε­να χρόνια, πέραν των συγχωνεύσεων, το παιχνίδι θα είναι «εσωτερικό» για τους τραπεζίτες. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, δείχνουν και ενδιαφέρον για μεταπήδηση σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριό­τητες.
Χαρακτηριστικότερο τέτοιο παράδειγμα αποτε­λεί το ισχυρό ενδιαφέρον του ομίλου Λάτση για τα ενεργειακά και ιδίως για τα ΕΛ.ΠΕ., στα οποία ήδη ασκεί έλεγχο και τον οποίο βέβαια επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω. Διόλου τυχαίο ότι ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. είχε τη μικρότερη πτώση απ’ όλες τις άλ­λες επιχειρήσεις του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποί- ησης (μόλις 9% στο έτος) και έτσι διατηρεί υψηλή χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ. Μικρές απώλειες δείχνουν και οι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στον χώρο της ενέργειας, κάτι που αποδεικνύει ότι το χρηματιστήριο αντανακλά τις τάσεις. Και στην προκειμένη περίπτωση την ισχυρή προοπτική που έχει ο ιδιωτικός κλάδος της ενέργει­ας χάρη στην υψηλή του εξωστρέφεια. Ενδεικτικό ότι οι χρηματιστηριακές απώλειες για τον όμιλο Μυτιληναίου είναι μόλις 12% στο έτος, και αντίστοιχα 17% για τον όμιλο της Motor Oil. Σε αντίθετη πορεία κινήθηκαν άλλοι όμιλοι, όπως η MIG, η οποία κατέγραψε απώλειες της τάξης του 68%, με την κεφαλαιοποίησή της να πέφτει χαμη­λότερα από τα μισά του Jumbo...