20110809

Νευρικός κλονισμός στις αγορές, «παράπλευρη απώλεια» η Ελλάδα.

Και το Βερολίνο το βιολί του...Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να οδηγηθεί η παγκόσμια οικονομία, με τον πλανήτη να βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση κραχ και την ΕΕ να επιμένει στις ιδεοληψίες της, είτε αποφασίζοντας δειλές και καθυστερημένες κινήσεις, είτε επιμένοντας σε δηλώσεις που επιτείνουν την αναστάτωση στις αγορές.Οι τελευταίες, παρέμειναν σε κατάσταση νευρικού κλονισμού, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να...προχωρήσει στην αγορά ομολόγων, προκειμένου να ανασχεθεί η διεύρυνση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε κάτω από τις χίλιες μονάδες, μέσα σε ένα γενικά αρνητικό κλίμα, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) για τους δύο προσεχείς μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φταρνίστηκαν και ο ήδη καταπονημένος οργανισμός της ΕΕ έπαθε πνευμονία, ενώ τα πράγματα δείχνουν ότι θα επιδεινωθούν, λόγω της αναμενόμενης νέας υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας, στα τέλη Αυγούστου, αυτή τη φορά από τον οίκο Fitch.

Η κατάσταση κρίνεται δραματική, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις τόσο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G7 να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, αλλά και παρά το έκτακτο ανακοινωθέν με ανάλογο περιεχόμενο που εξέδωσαν οι υπουργοί των Οικονομικών του G20.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα απηύθυνε διάγγελμα σε χρόνο κατά τον οποίο τα χρηματιστήρια ήσαν χθες ανοιχτά, αλλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Βερολίνο εμφανιζόταν και πάλι απρόθυμο να συμβάλει σε αποφάσεις που θα μπορούσαν να ηρεμήσουν τις αγορές.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωνε πως η Γερμανία δεν θεωρεί ότι χρειάζεται ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και πως θα πρέπει να «παραμείνει ως έχει» - παρά το γεγονός ότι σε περίπτωση που θα χρειαστεί βοήθεια και η Ιταλία, δεν θα φτάσει ούτε για ζήτω!

Παρ’ όλα αυτά – και παρά τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων – ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ περιορίστηκε να πει πως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου είναι αρκετές – τη στιγμή που θεωρούνται ξεπερασμένες από όλους!

Ο κ. Ρέσλερ, την ώρα που ο κόσμος καιγόταν, μίλησε πάλι για ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας – δηλαδή για το μέλλον και όχι για το καυτό παρόν.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, ο Ρέσλερ μίλησε για την βοήθεια που προσφέρεται στην Ελλάδα με σκοπό τη «συρρίκνωση της γραφειοκρατίας και την βελτίωση των φορολογικών ελέγχων. Γερμανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα ηλιακής ενέργειας, είναι, επίσης, πρόθυμες να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

Κατόπιν τούτου, οι καθημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μπαρόζο και Γιουνκέρ, σίγουρα δεν είναι δυνατόν να φέρουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Μέσα στον γενικό πανικό, η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί «παράπλευρη απώλεια»…