20110815

Στην τελική ευθεία το τζαμί στον Βοτανικό.

Ψηφίζεται στα τέλη του μήνα η τροπολογία.Για την τέλεση του Ραμαζανιού τέσσερα υπουργεία αποφάσισαν από κοινού την παραχώρηση του ΟΑΚΑ και του ΣΕΦ ενώ η ανέγερση τζαμιού στον βοτανικό μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα (στο οποίο εντάχθηκε η σχετική τροπολογία για ανέγερση τεμένους) αναμένεται να ψηφισθεί περί το τέλος Αυγούστου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε...περίπτωση που δεν προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα, η κατασκευή ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμα και μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Για την κατασκευή του τζαμιού έχει διατεθεί έκταση που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και φιλοξενεί εγκαταστάσεις του Ναυτικού, στην περιοχή του Βοτανικού, ενώ τα χρήματα που αναμένεται να δαπανηθούν για το έργο εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ λιγότερα από τα 15 εκατομμύρια ευρώ που προέβλεπε ο σχετικός νόμος του 2006. Κι αυτό γιατί δεν θα κατασκευαστεί νέο κτίριο χωρητικότητας 500 ατόμων όπως προβλεπόταν, αλλά θα ανασκευαστεί ήδη υπάρχον με αναμενόμενη χωρητικότητα περίπου 350 ατόμων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», δεν θα κατασκευαστεί μιναρές και κατά πάσα πιθανότητα το τέμενος δεν θα έχει τρούλους. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιταχύνεται η κατασκευή. Ο νόμος του 2006 προέβλεπε επακριβώς και τον τρόπο λειτουργίας του λατρευτικού χώρου, ο οποίος θα διοικείται από επταμελή «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους» (ΝΠΔΔ) και θα απαρτίζεται από κρατικούς λειτουργούς, πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους μουσουλμανικών κοινοτήτων. Κοντά στο τζαμί (σε οπτική επαφή) βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου, γεγονός που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, έχει τον δικό του συμβολισμό «ειρηνικής συνύπαρξης».

Η χρηματοδότηση της κατασκευής και της λειτουργίας του λατρευτικού χώρου θα γίνει αποκλειστικά από το ελληνικό Δημόσιο με τη λογική -όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή»- του «όποιος πληρώνει είναι και ο νοικοκύρης».

Οταν κατασκευαστεί το τζαμί, επισημαίνουν στην εφημερίδα κυβερνητικά στελέχη, η πολιτεία θα έχει (και) την ηθική νομιμοποίηση για να θέσει σαφέστατους κανόνες λειτουργίας και στα περίπου 100 άτυπα τζαμιά που βρίσκονται «διάσπαρτα» σε υπόγεια πολυκατοικιών σε γειτονιές όλης της Αθήνας. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις τουλάχιστον τα μισά από αυτά θα εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς το τζαμί στον Βοτανικό δεν θα αρκεί να καλύψει τις ανάγκες των μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα. Περί τους 30.000 από αυτούς είναι νόμιμοι μετανάστες, ενώ οι παράνομοι εκτιμάται επισήμως ότι αγγίζουν τα 200.000 άτομα - κατ’ άλλους είναι πολύ περισσότεροι.

Οι συναρμόδιοι φορείς με επικεφαλής το υπουργείο Παιδείας θέλησαν να μη επαναληφθούν οι εικόνες με τις δημόσιες προσευχές χιλιάδων μουσουλμάνων σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας και μετά ευρεία σύσκεψη αποφασίστηκε η παραχώρηση στους μουσουλμάνους του ΟΑΚΑ, αλλά και του ΣΕΦ για την μεγάλη προσευχή του Ραμαζανίου, τέλη Αυγούστου.

«Παραχωρήσαμε δύο μεγάλους στεγασμένους χώρους, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά για τον ίδιο σκοπό στο παρελθόν. Είναι μια βαθιά συμβολική κίνηση προς τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας που δείχνει ξεκάθαρα ότι σεβόμαστε το δικαίωμά τους να προσευχηθούν. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια πρωτοβουλία που αφαιρεί κάθε άλλοθι από εκείνους που ενδεχομένως ήθελαν να οργανώσουν μια συνάντηση του Ισλάμ και της άκρας αριστεράς στις πλατείες της Αθήνας. Μια τέτοια συνάντηση είναι “βούτυρο στο ψωμί” της άκρας δεξιάς. Ολοι αυτοί θέλουν να πολώσουν την ελληνική κοινωνία και να φέρουν τη βία στα σπίτια μας. Οποιος αυτή τη στιγμή προτρέπει μουσουλμάνους να πάνε στις πλατείες για να προσευχηθούν, παίζει με τη φωτιά. Οποιος μουσουλμάνος πάει σε πλατείες, δεν σέβεται το κράτος και οι μουσουλμάνοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό», σημείωσε με νόημα στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.