20110807

Με κομμένη την ανάσα...

Νέα υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας επισείει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard’s & Poors, ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά το «χτύπημα» που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και πανικό, κατακρημνίζοντας τα ευρωπαϊκά, αραβικά χρηματιστήρια και τη Wall Street.Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο επικεφαλής του οίκου, Ντέιβιντ Μπιρς, δήλωσε ότι δεν περιμένει μεγάλες επιπτώσεις, όταν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα λόγω της ήπιας -όπως τη χαρακτήρισε- υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη βαθμίδα «ΑΑΑ» στο «ΑΑ+»...Tην ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται, με τους ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται σε «πυρετό» σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που απειλεί την ευρωζώνη και τις ΗΠΑ.

Το απόγευμα (γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με θέμα το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Standard & Poor's.

Πηγή της ΕΚΤ ανέφερε πως ο διοικητής της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επιθυμεί να ληφθεί σήμερα η τελική απόφαση για την αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων με στόχο να χαλιναγωγηθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εάν ληφθεί σήμερα οριστική απόφαση για παρέμβαση, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αγοράζουν ιταλικά ομόλογα όταν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αύριο Δευτέρα. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πάντως αν η ΕΚΤ θα εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Κορέας, Τσόι Γιονγκ- κου, ανακοίνωσε πως οικονομικοί εκπρόσωποι της Ομάδας των 20 (G20) είχαν τηλεφωνική συνδιάσκεψη την Κυριακή το πρωί (ώρα Νοτίου Κορέας) σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη της χώρας του στα αμερικανικά ομόλογα δεν έχει μεταβληθεί, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την τηλεφωνική συνδιάσκεψη. «Δεν υπάρχει εναλλακτική (στα αμερικανικά ομόλογα) που να παρέχει τόση σταθερότητα και ρευστότητα», δήλωσε.

Σιγή ιχθύος τηρούν πάντως, μέχρι στιγμής, η γαλλική προεδρία της ομάδας των επτά G7 και οι άλλες χώρες-μέλη της, σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την κρίση χρέους και την κατάσταση στις χρηματαγορές που είχε ανακοινωθεί από την Ρώμη ότι θα γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδας).

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press μετέδωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 θα έχουν νέα τηλεφωνική συνδιάσκεψη αύριο το πρωί, πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, προκειμένου να τις καθησυχάσουν.

Ανησυχία και φόβοι για την 6η δόση στην Αθήνα
Ένα ακόμη μέτωπο στη διαπραγμάτευση του νέου δανείου αλλά και της 6ης δόσης του Σεπτεμβρίου προκαλεί η κρίση που μαίνεται στις ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες και κοινοτικούς παράγοντες, η κρίση καθιστά πιο ευάλωτη τη θέση της Ελλάδας απέναντι στις αγορές, οι οποίες αμφισβητούν εκ νέου τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τα 109 δισ. ευρώ, αλλά και έναντι των δανειστών της χώρας που αναμένεται να γίνουν πιο αυστηροί απέναντι σε νέα ολισθήματα του κυβερνητικού έργου, τα οποία είναι ήδη ορατά και πολλά.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είχε σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από αύριο ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ανάλογες συνομιλίες και με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στη συνομιλία με τον κ. βαν Ρόμπεϊ, τέθηκε το θέμα της πιθανής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ότι αφορά τα ιταλικά ομόλογα. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε στο πνεύμα της επιστολής που απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, για τη γρήγορη και ακριβή εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αλλά και για το πώς αναμένεται να αντιδράσουν οι αγορές.

Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από τις επιθέσεις
«Κατάφωρη σύγκρουση συμφερόντων» βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των τριών μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης, υποστήριξε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι αυτοί πρέπει να αποκτήσουν ανταγωνιστές ώστε ο τομέας αυτός να καταστεί πιο αποτελεσματικός,.

«Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους οίκους αξιολόγησης», τόνισε ο Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Παράμο, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα La Voz de Galicia.

«Οι αξιολογήσεις τους μπορούν να είναι επιζήμιες ή και πολύ επιζήμιες, όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια και όμως δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.

«Boυτιά» στα χρηματιστήρια των αραβικών χωρών

Μεγάλη κάμψη σημειώνεται σήμερα στα Χρηματιστήρια των περισσότερων αραβικών χωρών, μία ημέρα μετά το «μαύρο Σάββατο» του Χρηματιστηρίου του Ριάντ που έκλεισε κάνοντας «βουτιά» μεγαλύτερη του 5%, στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας.

Στο Ντουμπάι το Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -3,69%, περιορίζοντας τις απώλειες που με το άνοιγμα της συνεδρίασης έφταναν το -4,5%. Στο γειτονικό εμιράτο του Άμπου Ντάμπι το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 2.603,22 μονάδες, με πτώση -2,53%. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ο τραπεζικός (-3,30%) και ο κατασκευαστικός τομέας (-5,61%).

Το Χρηματιστήριο του Κουβέιτ έκλεισε με πτώση -1,61%, στο Κατάρ οι απώλειες έφτασαν το -2,51% και στο Ομάν το -2,08%. Μικρότερη ήταν η υποχώρηση στο Μπαχρέιν (-0,33%) ενώ στη Σαουδική Αραβία, μετά την πτώση του Σαββάτου, ο δείκτης TASI κατάφερε να κλείσει σχεδόν αμετάβλητος, με άνοδο +0,08%.

Με μείον 7% ο δείκτης στο Τελ Αβίβ‏

Το Χρηματιστήριο του Τελ-Αβίβ έκλεισε σήμερα με πτώση που άγγιξε το 7%, στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Με το κλείσιμο, και αφού είχε προηγηθεί μια 45λεπτη διακοπή στις συναλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο δείκτης TA-25 κατέγραφε απώλειες -6,99%, πέφτοντας στις 1.074,274 μονάδες.

Με το βλέμμα στις αγορές

Οι κλυδωνισμοί από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ έφτασαν στην Ασία με το Πεκίνο να επιπλήττει - μέσω του κρατικού πρακτορείου Xinhua - την Ουάσινγκτον για τον «εθισμό της στο χρέος», τονίζοντας ότι εάν δεν περικοπούν «οι γιγαντιαίες στρατιωτικές δαπάνες» θα είναι αναπόφευκτη μία νέα υποβάθμιση. Πλέον, όλοι οι ηγέτες αναμένουν το άνοιγμα των χρηματιστηρίων προκειμένου να δουν πώς θα αντιδράσουν οι αγορές μετά τις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο.