20111009

Τρόμος στην Ελλάδα, πανικός στην Ευρώπη.

Σε μια πρακτική που έχει πλέον λάβει τις διαστάσεις του εκβιασμού και οδηγεί την χώρα στην απόλυτη ύφεση, μέσω μιας ιδιότυπης πτώχευσης, επιδίδεται η κυβέρνηση.Αν και μια από τις (πολλές) προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ ήταν η κατάργηση των νυχτερινών τροπολογιών, η κυβερνητική παράταξη ξέχασε και επ’ αυτού όσα ως αντιπολίτευση κατήγγελλε, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και κατέθεσε νύχτα  ένα ολόκληρο νομοσχέδιο.Ένα σαρωτικό πολυνομοσχέδιο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην διάλυση της μεσαίας τάξης και αποκλείει κάθε...ενδεχόμενο ανάκαμψης της χώρας και οπωσδήποτε χωρίς καμιά προοπτική συμμετοχής του λαού σε οποιαδήποτε προσπάθεια.
Τα σκληρά μέτρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει με καταιγιστικούς ρυθμούς και χτυπούν δίκαιους και άδικους (κυρίως δίκαιους), αποτελούν την χαριστική βολή στην κοινωνία και στη χώρα.

Ο δε καταιγιστικός αυτός ρυθμός, βάσει του οποίου ψηφίζονται μέτρα που είχαν δρομολογηθεί για αργότερα, δείχνει ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά σε μια εκλογική αναμέτρηση και η τρόικα βιάζεται να «τελειώσουν όλα», ώστε η επόμενη κυβέρνηση να βρεθεί προ ειλημμένων αποφάσεων τις οποίες απλώς θα κληθεί να εφαρμόσει δίκην ευαγγελίου.

Κατά τα λοιπά, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ βρισκόταν την ίδια ώρα στην Αθήνα, με 70 επιχειρηματίες, για να συζητήσει τρόπους για ανάκαμψη της χώρας μέσω επενδύσεων!

Την ίδια ώρα, ο βασικός αμφιτρύονάς του, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν μπορούσε να μπει στο ίδιο του το υπουργείο, εκεί στην Πλατεία Κάνιγγος, διότι… τελούσε υπό κατάληψη!

Από την πλευρά της, η τρόικα έχει επανακάμψει με θεαματικό τρόπο, κάνει δηλώσεις στις κάμερες και στέλνει τελεσίγραφα με την μορφή e-mail, καλώντας την κυβέρνηση να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες της, ακόμη και παραβιάζοντας τους νόμους.

Η δε αποκάλυψη ενός ακόμη e-mail εκ μέρους της τρόικας, εκ μέρους του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, σχετικά με την απαίτηση για κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης, επαναφέρει στο προσκήνιο της ευθύνες για το γεγονός ότι οι κοινωνικοί εταίροι αποκλείστηκαν από κάθε συζήτηση ή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Παράλληλα, ο τρόμος απλώνεται ήδη πάνω από μια εντελώς άβουλη Ευρώπη, με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch να προχωρά στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας (στο Α+, από ΑΑ-), με αρνητικές προοπτικές και της Ισπανίας (στο AA-), προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ο oίκος επικαλείται τις συνέπειες της επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, χωρίς να αποκλείει περαιτέρω υποβαθμίσεις.

Μέσα σ’ αυτόν τον πανικό, είτε θα βρεθεί λύση (συνολική και επομένως και για την Ελλάδα), είτε θα επέλθει η καταστροφή (με την Ελλάδα να υφίσταται τις μεγαλύτερες συνέπειες)…